فتوشاپ یا Photoshop که در لغت به معنای کارگاه عکس میباشد، یک نرم افزار حرفه ای ویرایشگر تصاویر است که توسط شرکت Adobe System توسعه یافته است. نرم افزار Adobe Photoshop دارای ابزارهای حرفهای است که باعث میشود هنرمندان بتوانند ایدههای خود را به تصویر بکشند و آنها را زنده کنند. یکی از مزایای اصلی نرمافزار فتوشاپ توانایی آن در ایجاد لایههایی است که میتوانند مستقل از یکدیگر ویرایش شوند. این نرمافزار نسخههای گوناگونی دارد. نرم افزار فتوشاپ همواره در حال پیشرفتهتر شدن میباشد و در نسخههای جدید آن ابزارها و قابلیتهای حرفهای تری نیز اضافه شده است.
اساس کار فتوشاپ بر پایه تصاویر «رستر» (Raster) یا پیکسلی است، اما قابلیت ترسیم وکتور نیز در آن وجود دارد.
تعداد پیکسلهایی که یک تصویر رستر را تشکیل میدهند کیفیت آن را تعیین میکند. بنابراین کیفیت این نوع تصاویر دارای محدودیت است و با تغییر ابعاد عکس امکان تغییر کیفیت آنها نیز وجود دارد. در میان نرمافزارهای طراحی گرافیک، فتوشاپ شناخته شدهترین برنامه بر پایه رستر است. این یعنی علاوه بر پشتیبانی از فایلهای رستر، بسیاری از ابزارهای ویرایش تصویر نیز با پیکسلها سر و کار دارند و در آنها تغییرات ایجاد میکنند.
تاریخچه فتوشاپ
آدوبی فتوشاپ در ابتدا در سال 1987 از سوی دو برادر به نامهای جان و توماس نال (Knoll) توسعه یافت. فتوشاپ از زمان عرضه اولیه خود تاکنون از یک نرمافزار ساده ادیت عکس به یک مجموعه جامع از ابزارهای برای دستکاری تصاویر تبدیل شده است. با این که نسخههای اولیه فتوشاپ از سوی برادران نال تولید و عرضه میشدند، اما این نرمافزار در ادامه از سوی شرکت Adobe Systems خریداری و به Adobe Photoshop تبدیل شد.
نخستین نسخه فتوشاپ تحت لایسنس آدوبی در فوریه 1990 عرضه شد. این نسخه به کاربران امکان نمایش و ذخیره فایلها را در چندین فرمت روی رایانههای مک اولیه میداد. کاربران میتوانستند طیف رنگی، تراز و اشباع رنگ تصاویر را دستکاری کنند. برخی امکانات نقاشی ساده و همچنین انتخاب لبه نیز وجود داشت. طراحان گرافیک به سرعت شروع به استفاده از نرمافزار Adobe Photoshop کردند. با افزودن پشتیبانی از رنگ CMYK و Duotones در نسخه 2.0 به موتور جدید نقاشی و همچنین با اضافه شدن متون بُرداری به نسخه 7.0 هر نسخه به سرعت نسبت به گذشته جامعیت بیشتری یافت.
کاربردهای نرمافزار فتوشاپ چیست؟
همانطور که میدانید کاربردهای نرمافزار فتوشاپ بسیار بسیار زیاد است و در پروژههای گوناگونی استفاده میشود. در ادامه برخی از این کاربرد ها را بررسی میکنیم:
1. ویرایش تصاویر
فتوشاپ یک نرمافزار قدرتمند برای ویرایش عکس است که به کاربران امکان میدهد که هر تغییری که میخواهند را روی تصاویر ایجاد کنند. فرقی ندارد در حال ساخت یک عکس دیجیتالی هستید یا میخواهید تصویری را برای استفاده در پروژه ویرایش کنید، معمولاً اولین قدم برای شما فتوشاپ است.
نرمافزار فتوشاپ با ارائه ابزارهای کاربردی به طراحان امکان میدهد تصاویر را به بهترین شکل ممکن ویرایش کنند؛ در این برنامه دست کاربر برای ایجاد هرگونه تغییری باز است.
کاربران همچنین میتوانند:
• رنگ تصویر را بصورت دلخواه تغییر دهند.
• عکسها را به سمت واقعیت آنها ویرایش کنند مانند: برداشتن لکه یا پارگی یا چین خوردگی
• به گرافیکها و طرحهای کامپیوتری فیلترهای مختلف اضافه کنند.
• عکس ها را برای استفاده در شبکههای اجتماعی و آنلاین بهینهسازی کنند.
• با تغییر فرمت عکسها حجم فایل آنها را کاهش دهند.
• اندازه عکس ها را تغییر دهند
• تصاویر را برش دهند و عکسهای دیگری به آن اضافه کنند.
• و…
2. طراحی گرافیکی
کاربران با استفاده از نرمافزار فتوشاپ میتوانند طراحی لوگو، کارت ویزیت، پوستر، کارتپستال و بروشور طراحی کنند. اگرچه فتوشاپ نرمافزاری تخصصی و حرفهای برای طراحی گرافیکی نیست اما بسیاری از ابزارهای لازم برای طراحی گرافیک را نیز دارد به همین علت طراحان نیز میتوانند از آن برای پروژه هایشان استفاده کنند.
3. طراحی قالب برای وب سایت
نرمافزار فتوشاپ(Photoshop) محبوبترین ابزار برای طراحی قالب و دیزاین کلی وبسایت است. فتوشاپ برای کدنویسی وبسایتها طراحی نشده است اما به راحتی میتوان در آن قالبهایی با سبکهای گوناگون برای وبسایتها طراحی کرد. ابزارهای پر قدرت این نرمافزار فرآیند کشیدن اجزای صفحه ، اصلاح رنگها و افزودن اجزای مختلف را بسیار آسان میکند.
4. طراحی و دیزاین تصاویر نقلقول
امروزه تصاویر نقلقول، طرفداران زیادی پیدا کرده است و از آنها در رسانههای اجتماعی، کتابها و حتی دکوراسیون منزل استفاده میشود. ساختن اینگونه تصاویر یکی دیگر از بزرگترین کاربردهای فتوشاپ است. وبسایت ها و کاربران رسانههای اجتماعی مخاطبان استفاده از این تصاویر هستند و آنها را به اشتراکگذاری میکنند. این تصاویر نیز توسط Adobe Photoshop طراحی و ایجاد میشوند.
کاربرد فتوشاپ در معماری:
نرمافزار فتوشاپ در صنایع مختلفی کاربرد دارد که یکی از آنها معماری است. فتوشاپ به معماران در مرحله پست پروداکشن پروژههایشان که به معنای بهبود کلی کیفیت آن است، کمک میکند. آنها بعد از ساخت مدلهای سهبعدی و رندرگیری در نرمافزارهای مختلف مانند: 3Dsmax , lumion, Revit, Sketchup, VRay تصویر تولید شده را به فتوشاپ منتقل کرده و مرحله پست پروداکشن را آغاز کنند. معمار در مرحله پست پروداکشن، وضوح، کیفیت، وضعیت نورها و در مجموع حالت کلی رندر را در نرمافزار فتوشاپ بهبود میبخشد.
ابزارهای نرمافزار فتوشاپ:
نرمافزار فتوشاپ ابزارهای گوناگونی دارد که کار را برای کاربران راحتتر میکند. در ادامه برخی از مهمترین آنها را معرفی میکنیم:
ابزار قلم(Pen tool)
فتوشاپ چند قلم متفاوت دارد که هرکدام کاربرد خاص خود را دارد. ابزار قلم به کاربر اجازه میدهد تا خطوط را به صورت آزادانهای ترسیم کند. همچنین ابزار قلم مغناطیسی، خطوط ترسیم شده را به خطوط اجسام موجود در تصویر نزدیک میکند، که برای جداسازی آنها از پس زمینه بسیار مفید است.
ابزار تکرار(Clone stamp tool)
با ابزار Clone Stamp میتوانید مانند یک استمپ، یک قسمت از تصویر را در هر جایی از تصویر که میخواهید کپی کنید و در واقع همان قسمت تصویر تکرار می شود. کاربر همچنین می تواند قسمتی از یک لایه را به لایه دیگر کلون کند. ابزار Clone Stamp برای کپی اشیاء یا رفع نقص در تصویر مفید است.
ابزار شکل(Shape tools)
Photoshop دارای مجموعهای از شکلهاست که شامل مستطیل، گرد، بیضی، چند ضلعی و خطوط میشوند. این اشکال را میتوان با ابزار قلم، ابزار انتخاب مستقیم و غیره ویرایش کرد. علاوه بر این، فتوشاپ اشکال خاصی مانند حیوانات، علائم و گیاهان را نیز ارائه میدهد.
اندازه گیری و ناوبری(Measuring and navigation)
ابزار قطره چکان ، رنگی را از ناحیه ای از تصویر که روی آن کلیک می شود را انتخاب میکند و برای استفاده در مکانهای بعدی از آن نمونه میگیرد. همچنین با ابزار دستی میتوان یک تصویر را با حرکت به هر جهتی هدایت کرد و ابزار بزرگنمایی بخشی از تصویر را که روی آن کلیک میشود را بزرگ می کند و امکان مشاهده از نمای نزدیکتر را فراهم میکند.
ابزار انتخاب(Selection tools)
ابزارهای انتخاب برای انتخاب تمام یا بخشی از یک تصویر برای انجام عملیات برش، کپی، ویرایش یا روتوش استفاده می شوند.
آموزش فتوشاپ و آشنایی با محیط آن
فتوشاپ یک اپلیکیشن پیچیده محسوب میشود و شاید در برخورد نخست کار با آن را دشوار تصور کنید. به همین جهت این راهنمای آموزش فتوشاپ را با توضیح محیط و اینترفیس فتوشاپ آغاز میکنیم.
در این مقاله از نرمافزار Photoshop CC برای نمایش قابلیتهای فتوشاپ استفاده خواهیم کرد. اگر شما از نسخههای قدیمیتر فتوشاپ مانند نسخه CS6 استفاده میکنید، طرز کار برخی موارد ممکن است کمی متفاوت باشند، اما در هر حال میتوانید این راهنما را پیگیری کنید.
باز کردن فایل در فتوشاپ
در فتوشاپ غالباً کار خود را با باز کردن یک عکس موجود و نه ایجاد یک سند جدید خالی آغاز میکنیم. فتوشاپ به ما امکان میدهد که فایلهای تصاویر موجود روی رایانه از قبیل JPEG ،PNG و PSD را باز کرده و ویرایش کنیم. در ادامه آموزش فتوشاپ و برای باز کردن فایلها باید به منوی File > Open بروید.
به این ترتیب یک کادر محاورهای باز میشود. در این کادر فایل خود را روی رایانه پیدا کنید و سپس روی Open کلیک کنید.
بدین ترتیب فایل در محیط فتوشاپ ظاهر میشود. اگر در زمان آغاز کار هنوز نرمافزار فتوشاپ را باز نکردهاید میتوانید فایل را مستقیماً روی سیستم پیدا کرده و سپس روی آن راست-کلیک کرده و گزینه Open With > Adobe Photoshop را انتخاب کنید.
بررسی رابط کاربری فتوشاپ
از آنجا که فتوشاپ به طور عمده برای کاربران حرفهای طراحی شده است اینترفیس یا همان رابط کاربری آن ممکن است برای کاربران جدید کمی پیچیده یا غیر راحت به نظر برسد. حتی اگر قبلاً با برخی نرمافزارهای ویرایش تصویر دیگر کار کرده باشید، بهتر است ابتدا با اجزای اصلی این اینترفیس آشنا شوید. در ادامه مقاله آموزش فتوشاپ در تصویر زیر اجزای دهگانه اصلی اینترفیس فتوشاپ را میبینید که در ادامه هر یک از آنها برحسب شماره مربوطه به تفصیل توضیح داده شدهاند.
نوار منو در فتوشاپ:این نوار جایی است که به دستورهای مختلف مورد استفاده در فتوشاپ دسترسی مییابیم. برای نمونه از منوی File میتوانیم برای باز کردن و ذخیره فایلها استفاده کنیم. منوی Image به شما امکان میدهد که تغییرات خاصی مانند اندازه تصویر را اعمال کنید، در حالی که منوی Filter به شما امکان دسترسی به ابزارها و جلوههای پیشرفتهتری را میدهد.
پنل کنترل در فتوشاپ:در این بخش میتوانید تنظیمات را برای ابزاری که هم این انتخاب شده تغییر دهید. برای نمونه از ابزار Brush استفاده میکنید، میتوانید اندازه براش، نوک براش یا موارد دیگر را دستکاری کنید.
پنجره سند در فتوشاپ: زمانی که یک فایل تصویر را باز میکنید، در پنجره سند ظاهر میشود. در بخش فوقانی پنجره سند، نام فایل را همراه با سطح بزرگنمایی کنونی میبینید. در این مثال میبینید که در حال مشاهده سندی با بزرگنمایی 42.1% از اندازه کامل آن هستیم.
پنل ابزارها در فتوشاپ:این پنل در سمت چپ صفحه جایی است که ابزارهای مختلف برای ویرایش تصویر را انتخاب میکنیم. زمانی که ابزاری انتخاب شود میتوانید از آن روی فایل جاری استفاده کنید.
ابزارهای انتخاب در فتوشاپ:این ابزارها به کاربر امکان میدهند که یک ناحیه انتخاب پیرامون بخشهای خاصی از تصویر رسم کند. برخی ابزارهای این بخش امکان انتخاب یک ناحیه را میدهند، در حالی که برخی دیگر امکان انتخاب بخشهای خاصی از تصویر را بدون انتخاب پسزمینه فراهم میسازند.
ابزارهای رسم فتوشاپ: این ابزارها را میتوان همانند ابزارهای نقاشی در دنیای واقعی تصور کرد. برای نمونه ابزار قلممو (Brush) امکان رسم روی تصویر را میدهد در حالی که ابزار پاککن (Eraser) امکان پاک کردن بخشهایی از عکس را فراهم میسازد.
ابزار تایپ فتوشاپ: این ابزار امکان افزودن متن به سند جاری را میدهد. برای نمونه میتوانید از این قابلیت برای نوشتن یک دعوتنامه یا تبریک تولد روی عکس استفاده کنید.
ابزار شکل فتوشاپ: این ابزار امکان درج شکلهایی مانند مربع خطوط و بیضی را روی فایل باز شده فراهم میسازد.
ابزار انتخاب رنگ فتوشاپ: در این بخش میتوانید رنگها را برای استفاده در ابزارهای مختلف شامل ابزار قلممو و ابزار گرادیان انتخاب کنید.
پنل لایهها فتوشاپ: در این بخش میتوانید لایههای مختلف سند جاری را ببینید. همچنین میتوانید هر یک از لایهها را با کلیک روی آیکون چشم مربوطه فعال یا غیرفعال کنید.
برش عکس در فتوشاپ
دو روش اصلی برای برش یک تصویر در فتوشاپ وجود دارد که در این آموزش فتوشاپ به آنها میپردازیم. یا میتوان از ابزار Crop استفاده کرد یا از ابزار Rectangular Marquee به این منظور بهره گرفت. این روشهای طرز کار اندکی متفاوتی دارند و ممکن است استفاده از یکی را به دیگری ترجیح بدهید.
روش اول برای بریدن عکس در فتوشاپ
زمانی که عکس در فتوشاپ باز شده است، ابزار Crop را از پنل Tools انتخاب کنید.
کلیک کرده و ماوس را بکشید تا بخشی از تصویر که میخواهید باقی بماند را انتخاب کنید و سپس کلیک ماوس را رها کنید.
در صورت نیاز «دستگیرههای برش» (Cropping Handles) را تنظیم کنید.
کلید اینتر کیبورد را بزنید تا تصویر برش یابد. همچنین میتوانید روی تصویر دابل-کلیک کنید.
روش دوم برای کراپ در فتوشاپ
زمانی که تصویر در فتوشاپ باز شده است، ابزار Rectangular Marquee را از پنل Tools انتخاب کنید.
در پنل کنترل به منوی بازشدنی Style که در برخی نسخهها Mode نیز نامیده میشود بروید. اگر میخواهید تصویر نهایی نسبت ابعادی خاصی داشته باشد، باید گزینه Fixed Ratio را نیز انتخاب کرده و عرض و ارتفاع موردنظرتان را وارد نمایید. در غیر این صورت مطمئن شوید که Style روی Normal قرار دارد. در این مثال تصویر را با نسبت ابعادی 4 در 3 برش میدهیم.
کلیک کرده و ماوس را بکشید تا بخشی از تصویر را که میخواهید حفظ شود، مشخص سازید و سپس ماوس را رها کنید.
در صورت نیاز میتوانید روی لبه کادر انتخاب کلیک کرده و آن را به موقعیت مطلوب بکشید.
به منوی Image > Crop بروید تا تصویر برش یا اصطلاحاً کراپ یابد.
همچنین میتوانید کل کادر انتخاب را در زمان انتخاب کردن جابجا کنید. به این منظور روی آن کلیک کرده و بکشید، اما کلید ماوس را رها نکنید. سپس کلید Space را نگه دارید و ماوس را جابجا کنید تا کادر انتخاب به ناحیه جدیدی منتقل شود. در پایان میتوانید کلید Space را رها کنید.
اندازه عکس در فتوشاپ و چرخاندن عکس در فتوشاپ
در این بخش از آموزش فتوشاپ در مورد روشهای تغییر دادن اندازه و یا چرخاندن تصاویر در فتوشاپ صحبت میکنیم.
تغییر اندازه تصویر در فتوشاپ
توجه کنید که هرگز نباید تصاویر را بزرگتر از اندازه اصلی آنها بکنید. وقتی که این کار را انجام میدهید، تصویر جزییات کافی را در اندازه بزرگ نخواهد داشت. اما برای تغییر دادن اندازه تصویر، آن را در فتوشاپ باز کرده و به منوی Image > Image Size بروید.
یک کادر محاورهای باز میشود. مطمئن شوید که واحد اندازهگیری روی گزینه پیکسل است و همچنین تیک کادر Resample نیز زده شده است. آیکون قفل کنار گزینههای عرض و ارتفاع نیز باید روشن باشد تا مطمئن باشیم که نسبت ابعادی تصویر تغییر نیافته و تصویر خراب نمیشود.
ابعاد مورد نظر خود را برای تصویر جدید وارد کنید. زمانی که عرض تصویر را وارد میکنید، ارتفاع نیز به صورت خودکار تغییر مییابد تا نسبت ابعادی حفظ شود.
روی OK کلیک کنید تا اندازه تصویر تغییر یابد. اگر گزینه Automatic در منو وجود نداشت، باید از حالتهای تغییر اندازه bicubic استفاده کنید که بهترین نتایج را در اغلب موارد به دست میدهد.
چرخاندن تصویر در فتوشاپ
چرخاندن عکس در فتوشاپ کار آسانی است و این بخش از آموزش فتوشاپ را به آن اختصاص دادهایم. امکان چرخش تصاویر به صورت ساعتگرد (CW) یا پادساعتگرد (CCW)، معکوس کردن افقی یا عموی تصویر و حتی چرخش به مقدار دلخواه با تعیین زاویه مطلوب نیز وجود دارد. با این حال اغلب دوربینهای مدرن چرخش تصاویر را به صورت خودکار تنظیم میکنند و از این رو نیاز چندانی به استفاده از این قابلیت نخواهید داشت.
تصویر را در فتوشاپ باز کنید و به منوی Image > Image Rotation بروید و سپس گزینه چرخش مورد نظر خود را انتخاب کنید
بدین ترتیب تصویر مطابق وضعیت مورد نظر شما چرخش مییابد.
بازگردانی تغییرها
اگر هر گونه اشتباهی مرتکب شوید، میتوانید با زدن کلیدهای Ctrl+Z و یا روی مک با زدن کلیدهای Command+Z تغییرهای اخیری که ایجاد شده را بازگردانی کنید. برای اعمال مجدد تغییرها نیز کافی است کلیدهای Ctrl+Shift+Z یا روی مک کلیدهای Command+Shift+z را بزنید.
در نسخههای قبلتر فتوشاپ بازگردانی کارها به طرز متفاوتی اجرا میشد. با زدن کلیدهای Ctrl+Z یا Command+Z در مک تغییرات اخیر بازگردانی میشد. با این حال، اگر کلیدهای Ctrl+Z را دوباره میزدید، تغییرها دوباره اعمال میشدند. اگر میخواستید چندین تغییر را به صورت متوالی بازگردانی کنید، باید به منوی Edit > Step Backward میرفتید یا کلیدهای Ctrl+Alt+Z را میگرفتید.
ذخیره کردن تصاویر در فتوشاپ
طرز ذخیرهسازی فایلها در فتوشاپ کمی با نرمافزارهای متداول دیگر متفاوت است. به جای این که با یک نوع فایل اصلی مانند DOCX. در مایکروسافت ورد سروکار داشته باشیم، فتوشاپ طیف متنوعی از روشها برای ذخیره تصاویر ارائه میکند. در این بخش از مقاله آموزش فتوشاپ روشهای مختلف ذخیرهسازی در فتوشاپ را با هم مرور میکنیم و دلایل رایج استفاده از این فرمتهای مختلف را نیز توضیح خواهیم داد.
گزینههای ذخیرهسازی فتوشاپ
زمانی که یک فایل را در فتوشاپ ذخیره میکنید، چندین گزینه و فرمت فایل وجود دارد که میتوانید از میان آنها انتخاب کنید.
فایلهای PSD: این فرمت فایلِ پیشفرض سندهای فتوشاپ است، گرچه لزوماً از آن برای همه تصاویر استفاده نمیکنیم. این فرمت لایههای مختلف تصویر و همه اطلاعات داخل فایل را ذخیره میکند، به طوری که میتوانید آن را مجدداً به سادگی ویرایش کنید. فایلهای PSD طوری طراحی شدهاند که در فتوشاپ باز شوند، بنابراین اگر میخواهید تصویر را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید، باید یک نسخه از آن را به فرمت رایجتری مانند JPEG نیز ذخیره کنید.
فرمتهای فایل رایج:امکان ذخیره کردن تصاویر در انواع مختلفی از فایلهای رایج مانند JPEG و PNG نیز وجود دارد. این فرمتهای فایل میتوانند روی تقریباً هر رایانه یا دستگاه موبایلی مشاهده و ویرایش شوند و از این رو برای اشتراکگذاری تصاویر مناسب هستند. با این حال برخلاف فایلهای PSD این فرمتها برای ادامه کار ویرایش فایل مناسب نیستند، چون اطلاعات لایهبندی تصاویر را ذخیره نمیسازند.
ذخیره برای وب: اگر قصد دارید تصویر را روی وب مثلاً یک وبسایت یا وبلاگ آپلود کنید، باید از گزینه Save for Web استفاده نمایید. این ابزار به شما امکان میدهد که تصاویری که برای وب بهینهسازی شدهاند را ذخیره کنید و به این ترتیب دانلود و مشاهده آنلاین آنها آسانتر میشود. گزینه Save for Web شامل چندین قابلیت مفید برای آمادهسازی تصاویر برای وب است که شامل گزینه تغییر اندازه تصاویر نیز میشود.
در تصویر زیر میبینید که سه نسخه مختلف از یک فایل تصویر وجود دارد. یکی فایل اصلی JPEG است، یکی نسخه ویرایششده PSD و دیگری نسخه نهایی JPEG است که تغییر اندازه یافته و برای وب ذخیره شده است. به این ترتیب نسخه وب بسیار اندازه کوچکتری نسبت به نسخههای PSD و نسخه اصلی تصویر JPEG دارد.
توجه داشته باشید که در نهایت گزینه ذخیرهسازی که مورد استفاده قرار میدهید به کاری که لازم است روی تصویر انجام شود بستگی دارد. در ادامه برخی سناریوهای رایج را بررسی میکنیم تا متوجه شوید چرا برای ذخیرهسازی تصاویر به گزینههای مختلفی نیاز دارید.
سناریوی اول
در این سناریو از آموزش فتوشاپ فرض کنید از شما خواسته شده است که یک تصویر هدر برای وبسایت شرکتی تهیه کنید. یک عکس به شما داده شده است و شما باید متن و نام شرکت را به آن اضافه کنید. از آنجا که شما احتمالاً این پروژه را در ادامه ویرایش کرده و بازبینی میکنید، باید آن را در قالب PSD ذخیره کنید. به این ترتیب به سادگی میتوانید فایل را در ادامه به سادگی ویرایش کنید. از طرف دیگر از آنجا که این فایل نهایتاً به صورت آنلاین منتشر خواهد شد، باید از گزینه Save for Web برای ایجاد یک نسخه JPEG از تصویر نهایی استفاده کنید.
سناریوی دوم
فرض کنید قصد دارید برخی تصاویر تعطیلات اخیر را با دوستانتان به اشتراک بگذارید. به این منظور میخواهید برخی اصلاحهای جزئی در فتوشاپ مانند برش دادن و چرخاندن را پیش از اشترک آنها ایجاد کنید. در این مورد میتوانید فایلهای تصاویر اصلی را در فتوشاپ باز کنید، اصلاحهای لازم مانند برش دادن و چرخش را اجرا کنید و سپس آنها را به اشتراک بگذارید. در این حالت، میتوانید فایل تصویر اصلی را در فتوشاپ باز کنید و تغییرهای لازم را ایجاد کرده و سپس نسخه جدیدی از عکسهای ویرایش شده را به صورت JPEG ذخیره کنید. از آنجا که هیچ کدام از این ویرایشها پیچیده نیستند، احتمالاً نیازی هم به ذخیره نسخه PSD از هر تصویر نخواهید داشت.
چنان که میبینید، گزینههای ذخیرهسازی که انتخاب میشوند به نوع پروژهای که قرار است اجرا شود بستگی دارند. پیش از ذخیره ساختن یک تصویر، لحظهای در مورد نوع فایلهایی که نیاز خواهید داشت تأمل کنید. رفتهرفته با کسب تجربه بیشتر در کار با فتوشاپ این فرایند به صورت طبیعی و خودکار انجام خواهد یافت.
استفاده از Save As در فتوشاپ
دستور Save As برای ذخیره فایلها در قالب PSD و همچنین دیگر قالبها مانند JPEG یا PNG استفاده میشود. برای ذخیره یک فایل با گزینه Save As به این صورت عمل میکنیم که فایل را در فتوشاپ باز کرده و به منوی File > Save As میرویم.
یک کادر محاورهای باز میشود. نام فایل مورد نظر خود را وارد کنید و سپس یک location برای آن انتخاب کنید. از شما خواسته میشود که از نام فایل جدید برای جلوگیری از بازنویسی فایل اصلی استفاده کنید.
روی منوی Format کلیک کنید و سپس فرمت فایل مطلوب را انتخاب کنید. در این مثال ما این تصویر را به صورت فایل JPEG ذخیره میکنیم. اگر یک فایل را به صورت PSD ذخیره میکنید، مطمئن شوید که گزینه Layers تیک خورده باشد. با این حال، فرمتهای دیگر امکان انتخاب این گزینه را فراهم نمیسازند.
در نهایت روی Save کلیک کنید. برخی فرمتهای فایل مانند JPEG و TIFF گزینههای دیگری در زمان ذخیرهسازی در اختیار شما قرار میدهند. سطح کیفیت مطلوب خود را انتخاب و روی OK کلیک کنید تا تصویر ذخیره شود.
اگر از قبل پروژه را به صورت فایل PSD ذخیره کرده باشید، میتوانید با رفتن به منوی File >Save یا زدن کلیدهای Ctrl+S یا روی مک با زدن کلیدهای Command+S روند کار را در هر زمان ذخیره کنید. با این حال اگر مشغول کار روی فرمتهایی مانند JPEG باشید، پیشنهاد میکنیم از دستور Save As استفاده کنید تا از بازنویسی فایل اصلی جلوگیری شود.
استفاده از گزینه Save for Web در فتوشاپ
زمانی که از گزینه Save for Web استفاده میکنید، باید چند تصمیم در مورد تصویری که ذخیره میکنید اتخاذ کنید:
فرمت فایل: گزینه Save for Web به شما امکان انتخاب از میان چندین گزینه قالب فایل «مطمئن برای وب» (Web-safe) را میدهد. در اغلب موارد از قالب JPEG برای عکسها استفاده میشود.
PNG-24 کیفیت کامل تصویر را حفظ میکند، در حالی که PNG-8 به طور عمده برای گرافیک و بصریسازیهایی استفاده میشود که تنها از چند رنگ معدود استفاده میکنند. به طور کلی لازم نیست از فرمتهای GIF یا WBMP استفاده کنید.
اندازه تصویر:امکان تغییر اندازه مستقیم فایل از کادر محاورهای Save for Web وجود دارد. تغییر دادن اندازه به سایزهای کوچکتر موجب کاهش حجم فایل نیز میشود. با این حال اگر از سرویسی مانند فیسبوک یا تامبلر استفاده میکنید، احتمالاً نیازی به تغییر دادن اندازه تصویر نخواهید داشت، زیرا این سرویسها آنها را به صورت خودکار تغییر اندازه میدهند.
کیفیت: اگر از فرمت JPEG استفاده میکنید، تصویر میتواند در سطوح کیفی مختلف ذخیره شود. شما میتوانید کیفیتهای مختلف را امتحان کنید تا تعادل مناسبی بین کیفیت و اندازه تصویر پیدا کنید.
ذخیره عکس برای وب با فتوشاپ
در این مرحله از آموزش فتوشاپ به منوی File > Save for Web بروید.
به این ترتیب کادر محاورهای Save for Web ظاهر میشود. نوع فایل مطلوب و سطح کیفیت آن را انتخاب کنید.
در صورت نیاز، با وارد کردن ابعاد مطلوب در بخش Image Size اندازه تصویر را تغییر دهید. زمانی که عرض جدید تصویر را وارد کنید، ارتفاع نیز به صورت خودکار تنظیم میشود تا نسبت ابعادی تصویر حفظ شود.
اگر بخواهید، میتوانید از نمای دوتایی برای مقایسه تصویر اصلی و پیشنمایش نسخه جدید استفاده کنید. این یک روش آسان برای مطمئن شدن از این موضوع است که کیفیت نسبت به تصویر اصلی کاهش زیادی نداشته است. به اندازه فایل در گوشه پایین-چپ پنجره پیشنمایش توجه کنید.
روی Save کلیک کنید تا یک کادر محاورهای جدید ظاهر شود. نام فایل مورد نظر خود را وارد کرده و یک مکان برای فایل تعیین کنید و سپس روی Save کلیک نمایید. شما باید از نام فایل جدیدی استفاده کنید تا فایل اصلی بازنویسی نشود.
ایجاد لایه خالی فتوشاپ
گاهی اوقات لازم است که یک لایه خالی جدید ایجاد کنیم. برای نمونه اگر بخواهیم یک تصویر را با ابزار Brush رسم کنیم، باید یک لایه جدید ایجاد کرده و روی لایه رسم کنیم. برای ایجاد یک لایه جدید باید روی دکمه New Layer در گوشه پایین-راست پنل لایهها کلیک کنیم. به این ترتیب این لایه جدید در پنل لایهها نمایش مییابد.
کپی کردن لایه های فتوشاپ
همچنین مواردی وجود دارند که باید از یک لایه از قبل موجود، کپی بگیریم. این یک روش آسان برای بررسی ویرایشهای مختلف بدون دستکاری لایه اصلی است. به این منظور روی لایه کلیک کنید و سپس گزینه Duplicate Layer… را انتخاب نمایید.
به این ترتیب یک کادر محاورهای ظاهر میشود که باید روی OK کلیک کنید تا لایه تنظیمی ظاهر میشود.
حذف لایه فتوشاپ
اگر متوجه شدید که دیگر به یک لایه نیاز ندارید، میتوانید آن را حذف کنید. به این منظور کافی است لایه را انتخاب کرده و دکمه Delete کیبورد را بزنید. همچنین میتوانید روی لایه کلیک کرده و آن را به سطل زباله در گوشه راست-پایین پنل لایهها بکشید.
ابزارهای تنظیم خودکار
برخی تصاویر نیازمند اصلاحهای تخصصی هستند که در صورت عدم وجود مهارت کافی در فتوشاپ کار آسانی نخواهد بود. خوشبختانه چندین ابزار تنظیم خودکار وجود دارند که میتوان برای بهبود تصاویر مورد استفاده قرار داد. در تصویر اصلی زیر میبینید که برف یک سایه آبیفام دارد. پس از استفاده از دستور Auto Color برف به رنگ سفید درمیآید.
ابزارهای اصلاح خودکار شامل Auto Color را میتوانید در منوی Image مشاهده کنید.
بسیاری از لایههای تنظیمی گزینههای اصلاح خودکار خاص خود را دارند. برای استفاده از این ابزار باید یک لایه تنظیمی ایجاد کنید و سپس روی دکمه Auto در پنل Properties کلیک نمایید.
در اغلب موارد این ابزارها ظاهر کلی عکس را بهبود میبخشند. با این حال، همواره میتوانید یک تصویر را در ادامه مطابق آنچه دقیقاً میل دارید به نظر برسد اصلاح کنید. اگر اصلاح خودکار تأثیر بیش از حد نیاز روی تصویر داشت، میتوانید میزان مات بودن (Opacity) لایه تنظیمی را به میزان 50% کاهش دهید تا از تأثیر این تغییر کاسته شود.
شارپ کردن و کاهش نویز در فتوشاپ
فتوشاپ چندین ابزار برای اصلاح تصاویر دارد. در این بخش از مقاله آموزش فتوشاپ با شیوه اعمال تغییرات زیر آشنا خواهیم شد.
شارپ کردن: اگر یک تصویر وضوح کمتری داشته باشد، میتوانید آن را Sharpen کنید.
کاهش نویز: اگر تصویری نویز زیادی داشته باشید یا دانهدانه باشد، میتوانید میزان نویز آن را کاهش دهید.
همچنین به بررسی اهمیت استفاده صحیح از این ابزارها نیز خواهیم پرداخت. اگر استفاده نادرستی از این ابزارها صورت بگیرد، شارپ کردن و کاهش نویز تصویر میتوانید در عمل موجب ایجاد مشکلاتی شود. اما اگر با دقت از آنها استفاده کنید، روشی عالی برای صیقل دادن تصویرها محسوب میشود.
شارپ کردن عکس در فتوشاپ
برخی اوقات تصاویر ممکن است به میزان مطلوب واضح نباشند. در این موارد گزینه Sharpening به کمک ما میآید. این قابلیت با بهبود لبههای یک شیء در تصویر موجب افزایش وضوح آن میشود. با این حال، افزودن تیزی زیادی میتواند در عمل منجر به خراب شدن ظاهر تصویر شود و یا بدتر از آن برخی جزییات تصویر از دست برود.
چنان که در تصاویر فوق میبینید، مقدار صحیح تیزی موجب میشود که عکس واضح به نظر برسد. برای نمونه در مرکز تصویر به راحتی میتوان لبههای پرهای پرنده را دید. افزودن Sharpness زیاد موجب میشود که لبهها حالت حکاکی شده پیدا کنند و غیرطبیعی به نظر برسند که در سمت راست دیده میشود. همچنین متوجه میشویم که پسزمینه در تصویر با تیزی بیش از حد مقدار زیادی نویز تصویر یا حالت دانهدانه یافته است.
هر زمان که از قابلیت sharpening استفاده میکنید، باید به دقت تصویر را بررسی کنید تا از حصول نتیجه مطلوب مطمئن شوید. در اغلب موارد باید این تنظیم را با دقت زیادی به کار بگیرید تا مقدار صحیح sharpening را بدون وارد کردن مشکلات دیگر مانند ایجاد سوراخ یا نویز در تصویر اعمال کنید.
ماسک Unsharp
در ادامه آموزش فتوشاپ باید بگوئیم، فیلتر Unsharp یک روش رایج برای تیزتر کردن تصاویر در فتوشاپ محسوب میشود. زمانی که از این ابزار استفاده میکنیم، میتوانیم چند چیز را که شامل فهرست زیر میشوند کنترل کنیم:
مقدار: گزینه Amount مقدار تیزی اعمال شده را کنترل میکند. این مقدار به چندین عامل بستگی دارد که شامل اندازه کلی تصویر است و از این رو بهتر است این گزینه را امتحان کنید.
شعاع:گزینه Radius اندازه جزییاتی که شارپ میشود را کنترل میکند، بنابراین به طور کلی بهتر است از مقدار پایینی برای این تنظیمات استفاده کنیم. پیشنهاد میکنیم از مقداری بین 0.3 تا 0.5 استفاده کنید، گرچه استفاده از شعاع کمی بزرگتر یعنی بین 1 تا 1.5 برای تصاویر با وضوح بالاتر توصیه میشود.
Threshold: شارپ کردن معمولاً منجر به هویدا شدن نویز در تصاویر میشود. افزایش Threshold یا آستانه میتواند به حل این مشکل کمک کند. روش کار این گونه است که با افزایش مقدار آستانه فیلتر Unsharp برخی بخشهای خاص از تصویر را نادیده میگیرد. با این حال، این میتواند به معنی ایجاد بخشهای مختلف در تصویر باشد که تیزی یکنواختی ندارند به همین جهت است که توصیه میشود این مقدار را در اغلب موارد روی مقدار 0 حفظ کنید، مگر این که شارپ کردن تصاویر موجب افزودن نویز زیادی شود.
روش اعمال ماسک Unsharp
روی لایهای که میخواهید شارپ کنید، راست-کلیک کرده و سپس لایه را کپی کنید. ما قابلیت را روی این لایه کپیشده اعمال خواهیم کرد تا از دستکاری تصادفی ناخواسته تصویر اصلی جلوگیری کنیم.
بدین ترتیب یک کادر محاورهای باز میشود. نام لایه جدید را وارد کرده و روی OK کلیک کنید. در این مثالان را Sharpened مینامیم.
همچنان که این لایه کپیشده در حال انتخاب است به منوی Filter > Sharpen > Unsharp Mask بروید. اگر از Photoshop Elements استفاده میکنید، باید به منوی Enhance > Unsharp Mask بروید.
یک کادر محاورهای ظاهر میشود. اندازه شعاع مطلوب را تنظیم کنید و سپس مقدار تیزی را که باید اضافه شود انتخاب نمایید. ما پیشنهاد میکنیم با مقادیر مختلف کار کنید تا بهترین نتیجه را مشخص سازید. با نگاه کردن به پنجره Preview در بالای اسلایدرها میتوانید شیوه تأثیر sharpening بر تصویر را ببینید.
روی پنجره Preview کلیک کنید تا پیشنمایش فعال یا غیرفعال شود. این یک روش آسان برای مقایسه نسخه شارپ شده با نسخه اصلی تصویر است. برای دیدن بخشهای مختلف تصویر میتوانید داخل پنجره پیشنمایش کلیک کرده و بکشید. توجه کنید که میتوانید پیشنمایش را در پنجره سند اصلی نیز ببینید.
به تغییر تنظیمات آن قدر ادامه بدهید تا بالاخره از نتیجه راضی شوید و روی OK کلیک کنید. به این ترتیب ماسک unsharp اعمال میشود.
نکاتی در خصوص Sharpening
در این بخش از آموزش فتوشاپ برخی نکات مربوط به Sharpening برای کسب بهترین نتایج به صورت فهرستوار ارائه میشوند:
اگر amount مربوط به Sharpening را افزایش دهید، به طور کلی به نقطهای میرسید که لبههای تصویر شروع به درخشش میکنند و این طور به نظر میرسد که گویی حکاکی شدهاند. هر زمان که این حالت را دیدید، باید amount را کاهش دهید تا حالت Sharpening طبیعیتر به نظر برسد.
اگر Sharpening همچنان کمی غیرطبیعی به نظر میرسد، میتوانید Opacity لایه شارپشده را کاهش دهید تا این جلوه با کیفیت ظریفتری اعمال شود.
توجه کنید که Sharpening نمیتواند تصویری که بسیار تار یا خارج از فوکوس است را بهبود بخشد. این قابلیت روی تصاویری بهتر عمل میکند که واضح هستند، اما کمی نرم به نظر میرسند.
با این که ماسک unsharp ابزار مفیدی است، اما فتوشاپ فیلترهای شارپ کردن دیگری نیز گنجانده است که میتوانید در منوی Filter > Sharpen ببینید. برخی فیلترها مانند Filter > Sharpen و Sharpen More یک مقدار از پیش تنظیم شده از Sharpening را اعمال میکنند. برخی دیگر مانند Smart Sharpen حتی روشهای بیشتری برای دستکاری این تنظیم در اختیار شما قرار میدهند.
کاهش نویز در فتوشاپ
برخی تصاویر ممکن است نویز زیادی داشته باشند که منجر به این میشود که دانهدانه به نظر برسند. این مشکل را میتوانید با کاهش نویز تصویر مانند مثال زیر حل کنید:
آشنایی با مفهوم کاهش نویز
زمانی که تنظیم «کاهش نویز» (Noise Reduction) را اعمال میکنید، در عمل بخشی از اطلاعات تصویر را حذف میکنید. به همین دلیل لازم است از این قابلیت با احتیاط زیادی استفاده کنید تا از حذف بیش از حد نویز که منجر به تار شدن یا از دست رفتن جزییات تصویر میشود جلوگیری کنید. هدف کاهش نویز این نیست که همه نویزهای تصویر به کلی حذف شوند، بلکه باید تلاش کنیم تصویر تمیزتر و واضحتر به نظر برسد.
همانند قابلیت Sharpening در این مورد نیز باید نگاهی انتقادی به تصویر داشته باشید تا ببینید آیا نتیجهای که میخواهید را به دست آوردهاید یا نه. از دست دادن مقدار کمی از جزییات در زمان کاهش نویز امری ناگزیر است، از این رو باید در مورد یافتن نقطه تعادل صحیح در زمان استفاده از این تنظیم دقت داشته باشید. در اغلب موارد بهتر است که نویز کمی را حذف کنید تا این که بتوانید جزییاتی بیشتری از تصویر را حفظ کنید.
زمانی که از این ابزار استفاده میکنید، میتوانید چند نکته شامل موارد فهرست زیر را کنترل کنید:
قدرت (Strength): این تنظیم سطح کلی کاهش نویز را که اعمال خواهد شد کنترل میکند. پیشنهاد ما این است که این تنظیم را از مقدار بیشینه یعنی عدد 10 آغاز کنید تا بهتر بتوانید تأثیری که میگذارد را ببینید. پس از این که تنظیمات دیگر را اصلاح کردید، میتوانید میزان قدرت (Strength) را کاهش دهید تا به کاهش نویز مطلوبی دست پیدا کنید.
حفظ جزییات (Preserve Details): این گزینه میزان جزییاتی از تصویر اصلی که باید حفظ شوند را تعیین میکند و اگر از مقدار بسیار پایینی استفاده کنید، تصویر جزییات زیادی را از دست میدهد. با این حال هر مقدار بالایی نیز موجب بیاثر شدن کاهش نویز میشود. شما باید با این گزینه کار کنید تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.
کاهش نویز رنگ (Reduce Color Noise): برخی اوقات نویز به صورت بخشهای کوچک از رنگهای منفرد دیده میشود که به نام نویز رنگی مشهور هستند. افزایش مقدار گزینه Reduce Color Noise به کاهش این مشکل کمک میکند. با این حال، بالا گرفتن مقدار این تنظیم نیز موجب میشود که رنگهای مختلف در تصویر درهمآمیخته شوند و از این رو بهتر است در مورد اغلب تصاویر از مقادیر پایینی استفاده کنید.
شارپ کردن جزییات (Sharpen Details): کاهش نویز تصویر موجب کاهش تیزی تصویر نیز میشود. این تنظیمات به شما اجازه میدهد که شارپ بودن را دوباره افزایش داده و جزییات تصویر را حفظ کنید. با این حال همانند گزینه Preserve Details این گزینه نیز میتواند موجب بیاثر شدن کاهش نویز شود و از این رو نباید از مقادیر بالا استفاده کرد.